keskiviikko 5. marraskuuta 2014

Säilöttyjä herkkuja, paprikapikkelsi ja pihlajanmarjahyytelöVielä ehtii pihlajanmarjoista hyytelön keittelemään ja siinä samalla vaikkapa paprikat säilöä. Työlästä hommaa mutta, erittäin palkitsevaa. Pihlajanmarjat on parhaimmillaan ennenkuin  linnut syövät ne, pakkanen on ne kivasti makeuttanut. Paprikapikkelsistä saa nättiä käyttämällä eri värejä. Keltainen yksistään näyttää erehdyttävästi kurpitsapikkelsiltä.

Purkkien puhtaus ja tiiveys on säilöttäessä erittäin tärkeää.

Lado "kierrätetyt" ja  pestyt lasipurkit uuninpellille tai -ritilälle ja työnnä kylmään uuniin. Lämmitä uuni 225 asteeseen ja kun uuni lämmennyt ota purkit pois. Keitä purkkien kansia vedessä vähintään 7 min. Tee nämä toimenpiteet mahdollisimman lähellä purkitusta. Ihanne on purkittaa uunituoreeseen purkkiin.


Pihlajanmarjahyytelö

 

3 L pestyjä ja puhdistettuja pihlajanmarjoja
1 L vettä
1 kg hillosokeria

Marjat ja vesi kattilaan, kansi päälle. Keitä hiljaksiin noin 30 min kunnes marjat alkavat rypistyä. Siivilöi liemi toiseen kattilaan ja lisää sokeri. Keitä taas hiljalleen välillä sekoittaen ilman kantta noin 15 min. Testaa hyytelö laittamalla lusikallinen hyytelöä pakastetulle lautaselle, jos pysyy kasassa hyytelö valmis purkitettavaksi. Kaada kiehuva hyytelö neljään noin neljän desin purkkiin ja kierrä kannet kiinni, älä polta sormiasi, jos epäilet kannen tiiveyttä laita purkin ja kannen väliin leivinpaperi. Jäähdytä huoneen lämpöisiksi ja nostele viileään. Nauti vaikka minkä kanssa, on aina hyvää.
Paprikapikkelsi


5 kg paprikoita
1 kg sipulia
4 kpl solo-valkosipulia
2 rkl kuivattua timjamia

5 L vettä
0,5 L etikkaa (väkiviina)
2,5 rkl suolaa
5 dl sokeria

Suikaloi pestyt siistityt paprikat, videolla iisi tapa siistiä paprika. Kuori kaikki sipulit. Raasta solot ja suikaloi loput. Laita etikkaliemi tulille, eli kaikki aineet kattilaan ja lämmöt täysille. Sekoita paprikat, sipulit, solot ja timjami, työnnä uunitettuihin purkkeihin (10-12 kpl, 7 dl purkkeja), älä kuitenkaan sullo hampaat irvessä. Kaada päälle kiehuva liemi, mahdollisimman täyteen, ei kuitenkaan piripintaan. Sulje purkit, jäähdytä ja säilytä viileässä valolta suojassa. Älä yritä säilöä vajaita purkkeja, mielummin käytä heti tai pakasta liemen kera.


Kiitokset Alekseille videon kuvaamisesta.

P.S. Kerralla purkkiin videokin4 kommenttia:

Tässä kohtaa saa sanoa mielipiteensä. Kiitos.