maanantai 15. joulukuuta 2014

Töpselinokasta pää käyttöön, sianpääsylttyTyöläs mutta palkitseva sianpääsyltty oli isoisäni joka jouluinen perinne. Lähes puolivuosisataa sain itse taivaltaa ennenkuin sain tätä herkkua valmistetuksi. Pieni varoituksen sana postauksessa olevat kuvat saattavat järkyttää herkimpiä (oli nimittäin keittiössä tilaa tätä tehdessäni).

Nämä päät tulivat paikalliselta lihantuottajalta. Lihakauppiaalta kannattaa puolikas porsaanpää tilata pienempiin osiin paloiteltuna jotta selviää 10 L:n kattilalla.

Näissä oli vielä silmät, aivot, osa karvoista ja räkä mukana, joten poista ne ja huuhtele palat huolellisesti kylmällä vedellä. Palat kattilaan kylmää vettä päälle niin että peittyvät. Nosta lämpötila pikkuhiljaa kiehuvaksi. Kuori pinnalle muodostuva vaahto.


Pese ja paloittele viisi porkkanaa. Lohko pari sipulia, poista sipuleista vain kannat ja irtonaiset kuoret. Paahda uunissa 200 asteessa, tilkassa öljyä, välillä käännellen noin tunti. Kun vaahtoa ei enää nouse pinnalle kippaa porkkanat, sipulit, puolikourallista suolaa ja maustepippureita sekä muutama laakerinlehti palojen sekaan. Keittele kannen alla hiljalleen kolmisen tuntia.


Nostele palat kattilasta, siivilöi liemi ja keitä kasaan, noin puoleen lähdöstä. Perkaa pään osat huolellisesti, ihraa saa eksyä sekaan. Revi lihat pieniksi ja sekoita.


Kaada lihojen päälle lientä jotta muodostuu patamainen seos. Tarkista maku. Kaada seos vuokaan josta se on helppo kumota tarjolle. Vuoka yöksi jääkaappiin ja se on siinä. Lopun liemen voit käyttää kastikkeiden ja keittojen pohjana.

Silmäkirurgiaa ja parranajoa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä kohtaa saa sanoa mielipiteensä. Kiitos.