torstai 18. helmikuuta 2016

Lihikset, ihan parasta mättöö! Mikan kokkikoulu


Mikan kokkikoulu  jatkui joulutauon jälkeen Turun A-kilta ry:n linkkituvalla (piti alkaa jo aiemmin, mutta uusien tilojen remontti ja muutto viivästyi). Tavoiteena on perusruoanlaittotaitojen oppiminen. Ruoka-aineet on samoja joita jaetaan jäsenille ruokakasseina maanantaisin ja perjantaisin. Viimevuoden aiheita olivat mm. peruskastikkeet, kasvisruoat, kalankäsittely ja makkaranvalmistus. Tämä vuosi aloitettiin öljyssä kypsentämisellä. Tulevia aiheita ovat ainakin itsetehty pasta ja munaruoat. Kokkikoulu on kaikille avoin ja maksuton. Tässä on samalla selkeä kerjäämisen paikka eli kokkikoulu kaipaa paria hyvää paistinpannua sekä hyviä veitsiä.
Lihiksethän on aivan parasta mättöruokaa ja itsetehdystä lihiksestä on paha pistää paremmaksi.


Rasvakeittimellähän noita paistaa näppärästi, mutta nyt tehtiin kattilassa mittarin avulla. Mittari on halpa (n. 10 €) investointi ja palovakuutus, lisäksi piirakoista tulee tasalaatuisempia. Varaa rasvakattilan viereen sopiva kansi ja sammutuspeite tai joku paksu huopa mahdollista öljypaloa varten. ÄLÄ missään nimessä yritä sammuttaa rasvapaloa vedellä!

Aloitetaan taikinasta eli peruspullataikina ilman kardemummaa ja vähemmällä sokerilla.

Taikina


1 L maitoa
n. 2,3 kg vehnäjauhoja
400 g voita tai margariinia
4 pss kuivahiivaa
2 dl sokeria
1 rkl suolaa
2 munaa

Lämmitä maito reilusti kädenlämpöä lämpimäksi. Sekoita joukkoon munat sokeri ja suola. Sekoita kuivahiiva puoleen jauhoista. Sekoita hiivajauhot maitoon. Lisää huoneenlämpöinen rasva ja osa jauhoista. Vaivaa hyvin. Lisää jauhoja niin paljon että taikina vaivatessa irtoaa kulhon reunoilta. Peitä kulho liinalla ja anna kohota vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi (tunti-puoltoist). Valmista täyte sillä aikaa kun taikina kohoaa. Aloita riisipuurosta.

Täyte


2 L riisipuuroa
1,5 kg naudan jauhelihaa
300 g sipulia
mustapippurirouhetta
suolaa

Keitä riisipurosta tukeva eli käytä riisiä n.5-6 dl kahteen litraan. Riisipuuron keitto-ohjeen löydät vaikka täältä. Ruskista jauhelihat ja sipulit. Mausta pippurilla ja suolalla. Sekoita kaikki keskenään ja tarkista maku. Lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa.

Piirakat ja paisto


5 L kattila kannella
3 L rypsiöljyä
reikäkauha
paistomittari anturilla
uunipelti ja ritilä
sammutuspeite tai vastaava
malttia ja varovaisuutta

Vaivaa taikinasta ilmat pois jauhotulla pöydällä.  Leikkaa taikinasta osa ja pyörittele tangoksi. Leikkaa tanko nyrkin kokoisiin paloihin. Kauli palat pyöreiksi n. 3 mm:n paksuisiksi kiekoiksi. Laita täytettä toiselle puoliskolle pari kolme reilua lusikallista. Kostuta reunaa hiukan vedellä ja taittele yhteen (kuvasta saa jonkun käsityksen).

Lämmitä öljy 175-185 asteiseksi, kun öljy on lämmennyt joutuu sähkölevyä säätämään kokoajan päälle ja pois. Laske reikäkauhalla varovasti piirakka kerrallaan kuumaan öljyyn, 2-3 paistuu kerralla. Paista kauniin ruskeaksi ja käännä piirakat reikäkauhalla varovasti ympäri. Kun toinenkin puoli on paistunut, nostele piirakat reikäkauhalla valumaan ritilälle jonka alla on uunipelti. Tarkkaile öljyn lämpötilaa jatkuvasti paiston aikana. Aseta mittarin hälytys 185 C niin tiedät milloin sammutat levyn.


ÄLÄ YRITÄ SAMMUTTAA RASVAPALOA VEDELLÄ!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä kohtaa saa sanoa mielipiteensä. Kiitos.