perjantai 17. lokakuuta 2014

Porvoon Bratwurst, makkaran valmistaminen 2.0


Makkaran valmistaminen ei vieläkään ole mitään rakettitiedettä vaan hauskaa puuhaa. Tällä reissulla tehtiin chorizoja, resepti tästä ja bratwursteja, joiden valmistuksesta tässä postauksessa kerrotaan.
Bratwurst on saksalainen sipulilla ja muskotilla maustettu sian- ja naudanlihasta tehty makkara. Koko vaihtelee nakin kokoisesta metrin kieppiin.

1 kg rasvaista (25-30%) sika-nautajauhelihaa (olis kiva nähdä toi elukka)
2 dl stout olutta
1 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl sipulijauhetta
1 tl jauhettua muskottia
2 tl rouhittua mustapippuria
2 tl Provence Mix-yrttisekoitusta
2 tl suolaa
n. 3 metriä lampaansuolta

Kokoa lihamylly miesvoimin tai valmistaian ohjeiden mukaan. Jauha jauheliha hienoimmalla siivilällä kertaalleen. Makkaramassan tulee olla hieno ja tasainen. Seikoita mausteet ja nesteet keskenään. Vaivaa mausteseos ja jauheliha tasaiseksi massaksi. Paista ja maista koepala, fiksaa tarvittaessa. Anna massan seistä jääkaapissa pari tuntia.

Liota lampaansuolta kylmässä vedessä 5 min. Vaihda miehiä tai manuaalia apuna käyttäen lihamyllyyn makkarasuppilo, pienempi jos on vaihtoehtoja. Pujota lionnut suoli suppiloon. Älä pujota suppiloa liian täyteen ettei purkaannu omia aikojaan.

Syötä makkaramassaa myllyyn kunnes alkaa pursuta suoleen, kone seis ja solmu suoleen. Makkaran pursotus voi alka. Makkaran pursottamisessa on tärkeää että massan syöttö on tasaista ettei synny ilmakuplia. Jos teet nakin mittaisia makkaroita pursota noin metrin lenkki, katkaise ja solimi suoli, pyörittele pätkiksi, joka toinen pyöritetään eri suuntaan, 2-3 kierrosta per makkara.

Makkarat pakkiin, lämpömittarin anturi jonkun makkaran päästä sisään, kiehuvaa vettä päälle ja 200 asteiseen uuniin kunnes mittari näyttää 78 C. Makkarat ovat nyt grilli- tai paistovalmiita. Bratwustin kyytipoikana perinteisesti hapankaali ja olut, meillä oli coleslaw ja olut. Bratwursti ei pelkää sinappiakaan.


Kiitokset ja terveiset Porvooseen !

2 kommenttia:

Tässä kohtaa saa sanoa mielipiteensä. Kiitos.