sunnuntai 25. toukokuuta 2014

Makkaran valmistaminen, Chorizoa ja Coleslawta


Makkaran valmistaminen ei ole mitään rakettitiedettä, mutta työlästä, koska ihan pientä määrää ei kannata lähteä veivaamaan. Helpointa makkaran valmistaminen on yleiskoneella johon saa lihamyllyn ja makkarasuppilon. Käsin veivattava malli on seuraava vaihtoehto ja viimeisenä muttei poissuljettuna tulee lihakauppiaan jauhamaliha ja muovipullo josta pohja leikattu irti. Liha ja silava kannattaa tilata kauppiaalta pari päivää ennen valmistusta. Teollisesti puhdistetun suolen saat myös lihakauppiaaltasi. Suoli on kuivattuna nipussa joten sitä on liotettava n. 30 min kylmässä vedessä ennen käyttöä. Yhteen suolinippuun mahtuu 6-7 kg makkaramassaa. Netistä löytyy erilaisia makkaraohjeita mm. makkara.info. Tästä ohjeesta tulee n. 60 kpl.

Chorizo

4 kg porsaan niskaa
2 kg silavaa
16 kpl keltuaista
10 kpl solo valkosipulia
100 g savupaprikajauhetta
50 g chilijauhetta
10 rkl viinietikkaa
6 rkl mustapippurirouhetta
6 rkl suolaa

Jauha liha ja silava ensin karkealla terällä ja sekoita massa käsin jotta silava jakaantuu tasaisesti. Jauha sitten hienommaksi ja lisää loput aineet. Vaivaa massaa hillittömästi ja huolellisesti että saat tasalaatuista makkaraa. Pujota liotettu suoli makkarasuppiloon. Syötä massaa myllyyn ennen suolen solmimista jottei suoleen pääse ilmaa. Seuraavassa vaiheessa kaverista olisi apua massan syöttäjänä, mutta onnistuu yksinkin. Älä pursota suolta liian täyteen koska makkaroiksi kieputtaessa suoli halkeaa. Tee testi pätkä, muutenkaan älä täytä suolta turhan pitkiksi, helpottaa jatkokäsittelyä. Kun suoli on täytetty kieputtele makkaroiksi. Kypsennä raakamakkarat vesihauteessa 200 C kunnes makkaran sisälämpö on 78 C. Nyt makkarat ovat valmiita grilliin ja ääntä kohti coleslaw ja olut kyytipoikana.
Coleslaw

500 g valkokaalia
3 kpl porkkanaa
1 iso punasipuli

1 dl öljyä
1 dl appelsiinimehutiivistettä
2 rkl viinietikkaa
1 rkl sinappia
1 rkl sokeria
1 tl mustapippurirouhetta
ripaus suolaa

Suikaloi kaali ja punasipuli ohuiksi siivuiksi. Raasta porkkanat. Sekoita kastikeaineet ja kaada kaalin, porkkaraasteen ja punasipulisuikaleiden päälle. Sekoita hyvin ja anna tekeytyä jääkaapissa yön yli.


Valmiina grilliin

5 kommenttia:

 1. Kiva, mausteinen makkararesepti.:) Työlästä makkaran teko on, mutta vaivan arvoista. Kalamakkaroita olen tehnyt itse, mutta nyt jälleen lihansyöntiin siirryttyä olisi kiva tehdä makkaroita myös lihasta.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalamakkarat kuullostaa mielenkiintoiselta ja kokeilun arvoiselta.

   Poista
 2. Onpa hyvännäköisiä makkaroita!! Vielä minä joskus ostan lihamyllyn... Laskitko muuten kuinka paljon tulee yhden makkaran hinnaksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikuisten miesten tiimarista (Clas Ohlson) saa käsin veivattavan mallin makkarasuppilolla edullisesti. Yhden makkaran hinnaksi tuli vähän alle 2 euroo.

   Poista
  2. Taidanpa tutustua myllyyn ja miettiä ostankotänä kesänä vaiko ensi kesänä :D

   Poista

Tässä kohtaa saa sanoa mielipiteensä. Kiitos.