sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

Elvis-burgerit, ranut ja paprikamajoneesi


Pitkään suunnitelmissa olleet Elvis-burgerit näkivät vihdoin päivänvalon. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Täyttä faktaa mulla ei oo onko nämä just Elviksen suosikkiburgerin ainekset, mutta lopputulos oli tosi hyvä ja ihan varmasti olisi kelvannut Kunkullekin. Asiaan kuuluvaa  musaa poppikoneeseen ja essu päälle !

Briossit

0,5 dl maitoa
0,5 pss kuivahiivaa
1 tl hunajaa
0,5 tl suolaa
1 muna
2,5 dl karkeita vehnäjauhoja
50 g voita huoneenlämpöisenä
1 keltuainen voiteluun
seesamsiemeniä pinnalle

Sekoita keskenään maito, muna, hiiva ja hunaja. Lisää jauhot kahdessa erässä. Lisää suola ja lopuksi voi pieninä kuutioina. Vaivaa 15 min kunnes taikina kimmoisaa. Peitä taikina kelmulla ja laita jääkaappiin tunniksi. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Kauli taikina noin sentin levyksi ja kääri rullalle. Leikkaa rulla kahteen osaan ja pyörittele pyöreäksi leivonta-alustaa vasten. Kohota uunin pellillä liinan alla tunti. Voitele sämpylät keltuaisella ja ripottele seesamsiemeniä päälle. Paista 200 C 12-15 min. Jäähdytä ritilällä liinan alla.

Paprikamajoneesi

1 muna
2 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl sinappia
1,5 rkl sokeria
0,5 tl suolaa
2 tl paprikajauhetta
0,5 tl chilijauhetta
1 tl kanelia
2 dl öljyä

Keitetyt ja kuivatut perunat
Laita kaikki ainekset korkeaan mukiin ja surauta sauvasekoittimella majoneesiksi. Blenderi käy myös tottakai. Jääkaappiin tekeytymään.

Ranut

4-5 kpl isoja perunoita
öljyä
suolaa

Renssattu file, klunssi oikealla
Kuori ja suikaloi perunat sormen paksuisiksi. Keitä 5 min. suolatussa vedessä. Kuivaa liinalla, levitä uunin pellille, öljyä päälle ja 250 C 15 min. Suolaa ranut.

Burger-pihvit

300 g härän sisäfilettä
100 g pekonia
 2 kpl kotimaista cheddaria tukevat kiekot
suolaa
mustapippurirouhetta
öljyä

Muut härpäkkeet

6 siivua pekonia, rapeaksi paistettuna
2 sipulia pannulla paahdettuna, älä polta, maltti on valttia
ameriikansalaattia
tomaattisiivuja
maustekurkkua
ketsuppia

Jauha lihat, fileen ns.klunssi on oiva tähän tarkoitukseen. Vaivaa lihat hyvin sekaisin keskenään, jaa kahteen osaan ja painele palloiksi. Heitä pallo napakasti työlautaan muutaman kerran jotta saat ilmat pois pihvistä. Muotoile noin kahden sentin paksuiseksi pihviksi ja painele keskikohta hieman ohuemmaksi, paistuu tasaisesti ja suoraksi eikä lähes palloksi. Suolaa, pippuroi ja öljyä pihvit. Paista haluttuun kypsyyteen, mitä pinkeempi pihvi sitä kypsempi. Jätä pihvit folion alle vetäytymään ja paista sillä aikaa pekonit ja halkaistut, voidellut sämpylät rapeiksi. Kasaa burgerit. Pohjan päälle ketsuppia, ameriikansalaattia, maustekurkkuja, pihvi, juusto, pekonit, paahdettusipuli, tomaattisiivut, paprikamajoneesi ja kansi. Täräytä safkat lautaselle ja nauti !

1 kommentti:

Tässä kohtaa saa sanoa mielipiteensä. Kiitos.