maanantai 17. maaliskuuta 2014

Sinisimpukoita , ranskiksia ja aiolia





Pitkästä aikaa lähikaupasta löytyi tuoreita sinisimpukoita ja vieläpä varsin edullisesti  .
Simpukat ovat mainioita alkuruokana tai kuten tässä seurusteluruokana . Simpukoita on hyvä varata noin 250 g ruokailijaa kohti .

Valmista aioli saman päivän aamulla jolloin tarjoat simpukoita jotta se ehtii maustua hyvin .

2 kpl munankeltuainen
1 rkl vaaleata balsamicoa
2,5-3 dl öljyä
3-4 kpl valkosipulinkynttä
suolaa
valkopippuria
1 rkl sitruunamehua

Sekoita balsamico ja keltuaiset keskenään .
Lisää joukkoon öljy ohuena nauhana kokoajan sekoittaen .
Lisää murskatut kynnet ja mausta .

Äyriäislientä , valkoviiniä ja kermaa käyttämällä saat parhaat simpukat .
Tämän äyriäisliemen ohje on vähän ylimalkainen koska se on vähän erilainen jokakerta .

Kourallinen kuorellisia katkarapuja , jokiravun kuoret käy yhtähyvin
Kourallinen freesattuja juureksia , sipulia , porkkanaa , palsternakkaa ja selleriä
5-7 maustepippuria
2 oksaa timjamia
suolaa
Vettä sen verran että ainekset peittyy
Keitä hiljalleen 20-30 min

Puhdistamattomat simpukat

Puhdista ja tarkista simpukat . Irroita parrat ja suurimmat epäpuhtaudet veitsellä varovasti raaputtamalla . Poista rikkinäiset
ja kuolleet (avonaiset ) simpukat . Jos simpukka on vain hieman raollaan
koputtele veitsen kahvalla simpukkaa nähdäksesi sulkeutuuko simpukka .



Kuolleita simpukoita

Nyt on aioli maustumassa , liemi keitetty ja simpukat puhdistettu eli ranskikset uuniin . Itse pidän eniten tikkuperunoista . Simpukoiden keittämisessä tarvitaan väljähkö kattila 5 L on just passeli . Laita kattilaan

3 dl äyriäislientä
3 dl kuivaa valkoviiniä , alkoholitonkin käy
1,5 dl kermaa
kourallinen kevät- tai ruohosipulia




Puhdistetut simpukat



Kuumenna kiehuvaksi , lisää simpukat ja peitä kannella . Keitä 3-5 min. kunnes simpukat ovat avautuneet .











Kaada kypsät simpukat liemineen tarjoiluastiaan . Koristele kevät- tai ruohosipulilla . Tarjoile aiolin , ranskisten , vaalean leivän ja hyvän valkoviinin kanssa .

Simpukat ja ranskikset  syödään luonnollisesti sormin pikkulusikkaa tai simpukkapihtejä apuna käyttäen . Leipä dipataan liemeen ja ranskikset aioliin .

Nautinnollisia hetkiä !





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä kohtaa saa sanoa mielipiteensä. Kiitos.