maanantai 31. maaliskuuta 2014

Kukkakaaligratiini jauhelihalla isommalle porukalle



Tästä määrästä riittää noin 30:lle ruokailijalle. Postauksen lopussa määrät neljälle.
Aloita gratiinin valmistus ryöppäämällä kukkakaali suolavedessä. Puhdista ja paloittele noin 4 kg kukkakaalia. Laita isoon (10-15 L) kattilaan 3-4 L vettä, kuumenna kiehuvaksi. Lisää 2-3 rkl suolaa ja kukkakaalit. Keitä noin 5 min., kaalin kanta saa olla vähän rapsakka. Ota kaalit pois kuumasta vedestä.

Valmista seuraavaksi béchamel-kastike

300 g voita tai margariinia
300 g vehnäjauhoja
3 L maitoa
500 g emmental-raastetta
suolaa
valkopippuria
muskottia


Sulata rasva kattilassa, lisää jauhot sekoita tasaiseksi. Lisää maito vähitellen kokoajan sekoittaen. Keitä miedolla lämmöllä 20 min. Ota kattila pois levyltä, sekoita joukkoon juustoraaste ja mausteet.

Freesaa 5 isoa silputtua sipulia. Ruskista 2,5 kg jauhelihaa, sika-nautaa, nautaa, mistä nyt kukakin tykkää. Sekoita sipulit ja jauheliha keskenään ja mausta mustapippurilla ja suolalla. Voitele kaksi suurta vuokaa. Kuvassa GN 1/2 100. Laita jauhelihat pohjalle, kukkakaalit, béchamel-kastike ja lopuksi 125 g emmental-raastetta kummankin vuoan pinnalle. Paista 200 asteisessa uunissa noin 30 min. kunnes pinta on kauniin ruskea.

Pienempi ohje

Kukkakaalia 900 g

50 g voita tai margariinia
50 g vehnäjauhoja
5 dl maitoa
80 g emmental-raastetta

1 sipuli
400 g jauhelihaa



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä kohtaa saa sanoa mielipiteensä. Kiitos.